ESCO: 3008 επαγγέλματα, 13890 δεξιότητες – το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 2 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

To ΕSCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων, το οποίο εντάσσεται στη στρατηγική “Ευρώπη 2020”. Η ταξινόμηση ESCO προσδιορίζει και κατηγοριοποιεί δεξιότητες, ικανότητες, προσόντα και επαγγέλματα που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, με την εκπαίδευση και την κατάρτιση της ΕΕ. Παρουσιάζει συστηματικά τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εννοιών.

3008 Επαγγέλματα

Ο πυλώνας των επαγγελμάτων είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του ESCO. Οργανώνει τις έννοιες σχετικά με τα επαγγέλματα, χρησιμοποιώντας ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ των επαγγελμάτων, μεταδεδομένα και αντιστοιχίσεις βάσει της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης Επαγγελμάτων (ISCO).

Κάθε έννοια επαγγέλματος περιέχει έναν προτιμητέο όρο και έναν απροσδιόριστο αριθμό μη προτιμητέων και κρυφών όρων σε κάθε μια από τις γλώσσες του συστήματος ESCO.

Επίσης, κάθε επάγγελμα συνοδεύεται από επαγγελματικό προφίλ. Στα προφίλ επεξηγείται το επάγγελμα, μέσω μιας περιγραφής, μιας επεξηγηματικής σημείωσης και ενός ορισμού. Επιπλέον, στα προφίλ καταχωρίζονται οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που οι ειδικοί θεωρούν σχετικές από ορολογικής πλευράς για το συγκεκριμένο επάγγελμα, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Στην ταξινόμηση ESCO, κάθε επάγγελμα αντιστοιχεί ακριβώς σε έναν κωδικό ISCO-08. Συνεπώς, ο κωδικός ISCO-08 μπορεί να χρησιμοποιείται ως ιεραρχική δομή για τον πυλώνα των επαγγελμάτων. Ο ISCO-08 παρέχει τα πρώτα τέσσερα επίπεδα του πυλώνα των επαγγελμάτων. Τα επαγγέλματα της ταξινόμησης ESCO εντοπίζονται στο επίπεδο 5 και χαμηλότερα.

13890 δεξιότητες

Ο πυλώνας δεξιοτήτων της ταξινόμησης ESCO κάνει διαχωρισμό μεταξύ των εννοιών σχετικά, αφενός, με τις δεξιότητες/ικανότητες και, αφετέρου, με τις γνώσεις, προσδιορίζοντας τον τύπο δεξιοτήτων. Ωστόσο, δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Κάθε μία από τις έννοιες αυτές συνοδεύεται από έναν προτιμώμενο όρο και έναν αριθμό μη προτιμώμενων όρων σε κάθε μία από τις 27 γλώσσες του ESCO. Κάθε έννοια περιλαμβάνει επίσης επεξήγηση υπό μορφή περιγραφής.
Ο πυλώνας δεξιοτήτων του ESCO περιλαμβάνει 13890 έννοιες ιεραρχικά διαρθρωμένες σε τέσσερις επιμέρους ταξινομήσεις. Κάθε επιμέρους ταξινόμηση αφορά διαφορετικούς τύπους γνώσεων και έννοιες δεξιοτήτων/ικανοτήτων:

  • Γνώσεις
  • Δεξιότητες
  • Επαγγελματικές αρχές & αξίες
  • Γλωσσικές δεξιότητες και γνώσεις

Εκτός από την ιεραρχική ταξινόμηση, η πρόσβαση σε υποσύνολα δεξιοτήτων είναι δυνατή μέσω:

  • εγκάρσιας ιεράρχησης δεξιοτήτων
  • συλλογής γλωσσών
  • συλλογής ψηφιακών δεξιοτήτων

Η ιεραρχική ταξινόμηση δεξιοτήτων ESCO βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία βελτίωσης. Διατυπώστε τις παρατηρήσεις σας σχετικά με την ποιότητα των δεξιοτήτων και των ομάδων δεξιοτήτων μέσω της σελίδας επικοινωνίας.

Σημείωση σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: Η ταξινόμηση δεξιοτήτων ESCO βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία της υφιστάμενης ταξινόμησης O*Net και στο καναδικό γλωσσάριο δεξιοτήτων και γνώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.

Το O*NET OnLine παρέχεται από την Υπηρεσία Απασχόλησης και Κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ (USDOL/ETA). Χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της άδειας CC BY 4.0. Το O*NET® αποτελεί εμπορικό σήμα του USDOL/ETA.

Ο κατάλογος ελέγχου δεξιοτήτων και γνώσεων παρέχεται από την κυβέρνηση του Καναδά. Η κυβέρνηση του Καναδά αναπτύσσει επί του παρόντος πλαίσια και προϊόντα για τον καλύτερο προσδιορισμό και την περιγραφή των ικανοτήτων· η Ταξινόμηση Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτού του έργου που διατίθεται δημόσια.

Προσόντα

Τα επαγγελματικά προσόντα είναι το επίσημο αποτέλεσμα διαδικασίας αξιολόγησης και επικύρωσης, το οποίο επιτυγχάνεται όταν ο αρμόδιος φορέας διαπιστώνει ότι ένα άτομο έχει επιτύχει μαθησιακά αποτελέσματα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Στο Europass εμφανίζονται πλέον πληροφορίες σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες προέρχονται από βάσεις δεδομένων εθνικών επαγγελματικών προσόντων που αντικατοπτρίζουν τα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων τα οποία τελούν υπό την κατοχή και τη διαχείριση των κρατών μελών της ΕΕ. Το Europass διαθέτει το πλέον επικαιροποιημένο και πλούσιο αποθετήριο δεδομένων υψηλής ποιότητας για τα επαγγελματικά προσόντα, τα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων, καθώς και τις ευκαιρίες μάθησης στην Ευρώπη, και βοηθά τους εκπαιδευόμενους να βρουν ευκαιρίες μάθησης σε άλλες χώρες, και τους εργοδότες να κατανοήσουν την αξία των επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μία από τις κύριες αποστολές του ESCO είναι η οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και του κόσμου της εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων και υποστηρίζοντας την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Το όραμα για το ESCO είναι η παροχή μιας κοινής γλώσσας αναφοράς που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαφάνεια, τη μετάφραση, τη σύγκριση, την ταυτοποίηση και την ανάλυση του περιεχομένου των επαγγελματικών προσόντων, συμβάλλοντας έτσι στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο τα εν λόγω προσόντα σχετίζονται με τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα που απαιτούνται σε όλα τα επαγγελματικά πεδία και τους τομείς. Το ESCO το πράττει αυτό με πολλούς τρόπους.

Το ESCO στηρίζει την περιγραφή και την κατανόηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των επαγγελματικών προσόντων

Πρόκειται για ορολογία της αγοράς εργασίας που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των επαγγελμάτων και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με συγκεκριμένο επαγγελματικό προσόν και επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους, στα άτομα που αναζητούν εργασία και στους εργοδότες να χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις πληροφορίες αυτές: Το ESCO καλύπτει την εν λόγω ανάγκη με την παροχή επικαιροποιημένου, τεκμηριωμένου και πολύγλωσσου λεξιλογίου επαγγελμάτων και δεξιοτήτων.

Το ESCO υποστηρίζει τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τη μετάβαση σε μαθησιακά αποτελέσματα που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι οργανισμοί που παρέχουν δεδομένα σχετικά με επαγγελματικά προσόντα μπορούν να χρησιμοποιούν το ESCO για να συμπληρώνουν τις περιγραφές των μαθησιακών αποτελεσμάτων με ορολογία σχετική με τις δεξιότητες, ενσωματώνοντας τις έννοιες της γνώσης, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αντιστοιχούν στην περιγραφή των μαθησιακών αποτελεσμάτων του επαγγελματικού προσόντος. Αυτό βοηθά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να εκφράζουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα με τρόπο που διευκολύνει την κατανόηση των επαγγελματικών προσόντων τους από τους παράγοντες της αγοράς εργασίας και να προσελκύουν εκπαιδευόμενους από εντός και εκτός συνόρων.

Το ESCO χρησιμοποιείται επίσης για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις τάσεις ως προς τις δεξιότητες ανά την Ευρώπη, και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνικές ανάλυσης μαζικών δεδομένων. Τα αποτελέσματα των έργων συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις δεξιότητες αποτελούν σημαντική υποστήριξη και πηγή πληροφοριών για τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, και μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν προγράμματα σπουδών λαμβάνοντας υπόψη τις αναδυόμενες ανάγκες σε δεξιότητες.

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε πιλοτικό πρόγραμμα με τα κράτη μέλη για να δοκιμάσει την αυτοματοποιημένη σύνδεση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των επαγγελματικών προσόντων με τις δεξιότητες ESCO σε διάφορες γλώσσες και ανέπτυξε ένα ειδικό εργαλείο πληροφορικής για τη στήριξη των εθνικών αρχών στο πλαίσιο αυτό. Το έργο κατέδειξε την αξία της χρήσης του θησαυρού δεξιοτήτων ESCO για την εξασφάλιση της διαφάνειας των επαγγελματικών προσόντων και της καλύτερης ποιότητας των δεδομένων για τα επιμέρους μαθησιακά αποτελέσματα.

Το ESCO ενισχύει τις υπηρεσίες εξατομικευμένου/ψηφιακού επαγγελματικού προσανατολισμού

Οι δεξιότητες και τα επαγγέλματα του ESCO μπορούν να χρησιμοποιούνται για να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης σε άτομα που αναζητούν εργασία και σε εκπαιδευόμενους. Οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιούν το ESCO για να παρέχουν στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες μάθησης, να προτείνουν κύκλους μαθημάτων, να αναπτύσσουν εξατομικευμένες ευκαιρίες κατάρτισης και να συνιστούν μαθησιακές διαδρομές με βάση τις δεξιότητες των ατόμων. Οι πάροχοι υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να χρησιμοποιούν το ESCO για να παρέχουν υπηρεσίες καθοδήγησης και για να προτείνουν κατάλληλη κατάρτιση με βάση τις δεξιότητες και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες του ατόμου.

Το ESCO στηρίζει την επικύρωση της άτυπης και της μη τυπικής μάθησης

Το ESCO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση της άτυπης και της μη τυπικής μάθησης Τα σαφή και λεπτομερή μαθησιακά αποτελέσματα που παρέχονται μέσω του ESCO μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των δεξιοτήτων και της πείρας που έχει αποκτήσει το άτομο μέσω άτυπης ή μη τυπικής μάθησης.

Οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν το ESCO για να προσδιορίζουν τις δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από μια δεδομένη δραστηριότητα. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθεί η μαθησιακή δραστηριότητα σ’ ένα δεδομένο πρόγραμμα, ο εκπαιδευόμενος μπορεί να λάβει μια μορφή πιστοποίησης, για παράδειγμα, ένα ανοικτό διακριτικό, η οποία συνδέει τις δεξιότητες των εκπαιδευομένων με τυποποιημένη ορολογία και υποστηρίζει την επικύρωση των επιτευγμάτων της άτυπης και της μη τυπικής μάθησης. Τα διακριτικά μπορούν στη συνέχεια να εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά χαρτοφυλάκια των υποψηφίων και να κοινοποιούνται στους εργοδότες και σε τρίτους ως επαληθεύσιμα αποδεικτικά μάθησης.

https://europa.eu/europass/el/find-courses

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...