Επισκέψεις στο Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών Στο πλαίσιο της δράσης «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών την άνοιξη κάθε ακαδημαϊκού έτους διοργανώνει τη δραστηριότητα «Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών»  με τον τίτλο «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές, να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και την ευαισθητοποίησή τους στο χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονα, στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάδειξη και προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών στο κοινωνικό σύνολο.

Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα σχολεία να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, η δράση «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» θα υλοποιηθεί από 1 έως 19 Απριλίου 2024. Το επικαιροποιημένο φυλλάδιο με λεπτομέρειες για τα Τμήματα/Δομές του Πανεπιστημίου Πατρών που συμμετέχουν στη δράση μπορείτε να βρείτε εδώ: αρχείο PDF.

Για διευκρινήσεις ή συμπληρωματικές πληροφορίες: Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας, Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών, 2610969045 | 2610996617 | dee@upatras.gr

———-

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

Λίγα λόγια για την Υδατοκαλλιέργεια και την Αλιεία…

Εστιάζεται  στην οικονομική αξιοποίηση των υδρόβιων οργανισμών μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, υπηρεσιών και προϊόντων. Συνδυάζει τη μελέτη του υδάτινου περιβάλλοντος με την βιώσιμη διαχείριση των φυσικών αποθεμάτων και των προσφάτων πιέσεων της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, εναλλακτικών ήπιων δράσεων όπως η διαχείριση υδροβιοτόπων και αλιευτικού/υποβρύχιου τουρισμού, και ενυδρειοπονία. Το Τμήμα πρωτοπορεί με την ανάπτυξη του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού  ικανό να υποστηρίξει τους σχετικούς νέους κλάδους της «γαλάζιας» και «πράσινης»  οικονομίας.

Στο ολιγόλεπτο βίντεο, που επισυνάπτεται παρουσιάζονται δραστηριότητες και κατευθύνσεις του Τμήματος

 

Υπεύθυνος Επαφής & Συντονισμού: Καθ. Κοσμάς Βιδάλης
Τηλ. Επικοινωνίας: 26310 58324, 6977067672
Ε-mail: kvidalis@upatras.gr

Δράσεις:

  1. Ξενάγηση στα εργαστήρια, Καλλιέργειας Πλαγκτόν, Ενυδρείων και Ιχθυολογίας
  2. Καφές και συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος.
  3. Ελαφρύ γεύμα στην Λέσχη-Εστία

Δράση 1:ΠΛΑΓΚΤOΝ

Υπεύθυνος συντονισμού: Δέσποινα Αβραμίδου (Υπεύθυνος  Εργαστηρίου), ΕΤΕΠ
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. 6937828897, 26310 58252
email: dabramid@upatras.gr
Τόπος: Νέα Κτίρια, Μεσολόγγι.

Περιεχόμενο: Στο Εργαστήριο Καλλιέργειας Πλαγκτόν θα γίνει μικροσκοπική επίδειξη των μικροσκοπικών υδρόβιων οργανισμών που ανήκουν στο φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν. Θα επιδειχθεί ο τρόπος καλλιέργειάς των σε φωτισμένα δοχεία και θα γίνει σύντομη επίδειξη σε οθόνη μικρών βίντεο από χαρακτηριστικά είδη.

Δράση 2: ΕΚΤΡΟΦΗ ΨΑΡΙΩΝ στο εργαστήριο ενυδρείων

Υπεύθυνος συντονισμού: Νικόλαος Βλάχος (Υπεύθυνος  Εργαστηρίου Ενυδρείων), ΕΔΙΠ
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. 6946464960, 26310 58268,26310 58223
email: vlachosn@upatras.gr
Τόπος: Νέα Κτίρια, Μεσολόγγι.

Περιεχόμενο: Θα γίνει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών στο εργαστήριο Ενυδρείων για να επιδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο εκτρέφονται ψάρια σε κλειστά συστήματα εκτροφής με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό. Θα επιδειχθεί ένας νέος τρόπος συνδυασμένης καλλιέργειας φυτών και ψαριών σε καινοτόμα συστήματα ενυδρειοπονίας που χρησιμοποιούν τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον. Θα χρησιμοποπιηθεί το σύστημα ενυδρειοπονίας ως μέσο διδασκαλίας.

Δράση 3: Διαχείριση Κλιματική Αλλαγής – Προστασία Θαλάσσιων Οργανισμών.

Υπεύθυνοι συντονισμού: Κοσμάς Βιδάλης Καθηγητής, (Υπεύθυνος  Εργαστηρίου Ιχθυολογίας, Ιχθυογεννητικών Σταθμών και Υδατοκαλλιεργειών Ασπονδύλων),
Ιωάννης Θεοδώρου Αναπληρωτής Καθηγητής
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.6977067672, 26310 58324
email: kvidalis@upatras.gr , jtheo@upatras.gr
Τόπος: Νέα Κτίρια, Μεσολόγγι.

Περιεχόμενο: Περιλαμβάνει ξενάγηση στο εργαστήριο. Θα παρουσιαστούν οι  επίδρασεις της κλιματικής αλλαγής στους θαλάσσιους οργανισμούς και η έρευνα για την προστασία και την αποκαταστασή τους.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...