Προεδρικό Διάταγμα προϋποθέσεων λειτουργίας Οινολογικών Εργαστηρίων

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Προεδρικό Διάταγμα 51 / 2016Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας οινολογικών εργαστηρίων, των υποχρεώσεων και των ελέγχων κατά τη λειτουργία αυτών.

Σύμφωνα με το Άρθρο 3 – Προϋποθέσεις λειτουργίας οινολογικών εργαστηρίων

1. Κάθε ξεχωριστή εγκατάσταση οινολογικού εργαστηρίου που ανήκει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πρέπει να λειτουργεί σε διακριτό χώρο και να απασχολεί τουλάχιστον έναν οινολόγο ως υπεύθυνο, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 9 του ν.δ. 243/1969, όπως ισχύει*.

Σε περίπτωση που το φυσικό πρόσωπο, αναγγέλλων, διαθέτει πτυχίο οινολόγου, δύναται να ορίζεται ο ίδιος ως υπεύθυνος του οινολογικού εργαστηρίου και δεν υποχρεούται να απασχολεί άλλο πρόσωπο για τον σκοπό αυτόν.

2. Το οινολογικό εργαστήριο διενεργεί τις αναλύσεις αμπελοοινικών προϊόντων ?ε την εφαρμογή των μεθόδων ανάλυσης που συνιστώνται και δημοσιεύονται από το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, σύμφωνα με το άρθρο 80 παράγραφος 5 του Κανονισμού 1308/2013.

3. Σε κάθε περίπτωση, το οινολογικό εργαστήριο πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να είναι σε θέση να διεξάγει τις αναλύσεις που κατ ελάχιστον αφορούν στον προσδιορισμό του αλκοολικού τίτλου, του ειδικού βάρους, της πτητικής οξύτητας, της ολικής οξύτητας, του θειώδους ανυδρίτη, του στερεού υπολείμματος, της ενεργής οξύτητας (pH), των σακχάρων, καθώς και να διεξάγει μικροσκοπική παρατήρηση του δείγματος.

Δείτε στο Π.Δ., αναλυτικά, τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας οινολογικών εργαστηρίων, των υποχρεώσεων και των ελέγχων κατά τη λειτουργία αυτών.

Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...