Τμήματα με συνολικά 2508 κενές προσφερόμενες θέσεις μετεγγραφών

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σε 4.534 ανέρχονται οι φοιτητές που μετεγγράφονται με μοριοδοτούμενα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τη θέση τους περίπου 1 στους 2 υποψηφίους, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι αιτήσεις για αυτή τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων ήταν 9.710 ενώ οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 7.042, με 6 Τμήματα να μη θέτουν πλαφόν στον αριθμό των μετεγγραφών.

Ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων ήταν 2.508 που επιμερίζονται σε 151 Τμήματα τα οποία τελικά δεν κάλυψαν τις προσφερόμενες θέσεις τους. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι των κενών θέσεων. Ο ένας έχει να κάνει με την αντιστοίχιση των Τμημάτων και άλλος με την περιοχή όπου εδρεύει το κάθε Τμήμα, καθώς Τμήματα της περιφέρειας προσέφεραν θέσεις που δεν καλύφθηκαν.

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο των κενών θέσεων, του μικρού αριθμού αντίστοιχων Τμημάτων, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ξενόγλωσσα Τμήματα.

Στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καλύφθηκαν οι 12 από τις 24 προσφερόμενες θέσεις, στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας μόλις οι 2 από τις 20 θέσεις. Στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης η βάση διαμορφώθηκε στο 1 μόριο και καλύφθηκε 1 από τις 13 προσφερόμενες θέσεις.

Κενές θέσεις, όπως αναφέρθηκε, υπήρχαν και σε αρκετά περιφερειακά Τμήματα, γεγονός που αποδίδεται στο μικρό ενδιαφέρον των υποψηφίων για μετεγγραφή στα εν λόγω Τμήματα.

Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ καλύφθηκαν οι 2 εκ των 32 προσφερόμενων θέσεων παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αντίστοιχα Τμήματα. Το φαινόμενο των κενών θέσεων προς μετεγγραφή παρατηρείται και σε άλλα Τμήματα της περιφέρειας. Ο αριθμός των Τμημάτων με κενές θέσεις ανέρχονταν σε 151 σε σύνολο 289, ενώ υπήρχαν και 6 Τμήματα που δεν είχαν περιορισμό στις προσφερόμενες θέσεις.

Σημειώνουμε ότι μόλις 2.935 σε σύνολο 13.260, ήτοι το 22.13%, ήταν ο αριθμός και το ποσοστό των προτιμήσεων που αφορούσε Τμήματα της περιφέρειας.

Στον αντίποδα υπήρχαν Τμήματα όπου καλύφθηκε το σύνολο των θέσεων και η βαθμολογία του τελευταίου υποψηφίου ο οποίος έλαβε μετεγγραφή ήταν αρκετά υψηλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ με τη βαθμολογία του τελευταίου να διαμορφώνεται στα 7 μόρια, όπως και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ με την ίδια βάση.

Στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ο κύριος όγκος των προτιμήσεων με αποτελέσματα να απαιτούνται αρκετά μόρια για να πάρει κάποιος υποψήφιος την πολυπόθητη μετεγγραφή.

Πίνακας με τα 151 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με κενές θέσεις

Πηγή: ΥΠΠΕΘ

Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...