Τα Όπλα και τα Σώματα του Ελληνικού Στρατού στα οποία κατατάσσονται οι απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Οι Ευέλπιδες, εφόσον προάγονται σε κάθε Τάξη, αποφοιτούν ονομαζόμενοι Ανθυπολοχαγοί Όπλων ή Σωμάτων.

Α. Οι Ανθυπολοχαγοί των Όπλων κατατάσσονται στα παρακάτω Όπλα:

ΟΠΛΟ ΠΕΖΙΚΟΥ

Αποστολή του Πεζικού σε καιρό ειρήνης είναι να εκπαιδεύει το προσωπικό του, να συντηρεί το υλικό του και να συμμετέχει στις ασκήσεις με σκοπό τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας στον απαιτούμενο βαθμό, καθώς και να τηρεί και να ενημερώνει τα σχέδια που αφορούν την εκτέλεση της πολεμικής του αποστολής.

Αποστολή σε καιρό πολέμου είναι να μάχεται δια πυρός, ελιγμού και κινήσεως, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε οιονδήποτε έδαφος, ημέρα και νύκτα, να κατακτά το έδαφος, να καταστρέφει ή να αιχμαλωτίζει τον εχθρό, να τον εκδιώκει από τις θέσεις του και να εξασφαλίζει τη διατήρηση του καταληφθέντος εδάφους, αποκρούοντας την έφοδο του εχθρού με πυρά, αγώνα εκ του συστάδην και αντεπιθέσεις.

ΟΠΛΟ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Αποστολή των Τεθωρακισμένων Μονάδων είναι η εμπλοκή και καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων με την χρησιμοποίηση πυρός, κινήσεως και κρούσεως, σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα.
Οι μονάδες αρμάτων έχουν τις παρακάτω ικανότητες:

  • Διεξαγάγουν επιχειρήσεις, που απαιτούν μεγάλη ισχύ πυρός, ευκινησία, προστασία θώρακος και ψυχολογική επίδραση.
  • Επίθεσης ή αντεπίθεσης, υπό το εχθρικό πύρ.
  • Καταστροφής εχθρικών Τεθωρακισμένων, δια πυρός.
  • Υποστήριξη μηχανοκινήτων Μονάδων και Μονάδων Πεζικού δια πυρός, κινήσεως και ψυχολογικής επίδρασης.
  • Ταχεία εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των όπλων μαζικής καταστροφής.
    Παροχή υποστήριξης με πυρά.
  • Διεξαγωγή επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με τη χρησιμοποίηση συσκευών επιτηρήσεως.

ΟΠΛΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

To πυροβολικό μάχης είναι το κύριο όπλο παροχής πυρών υποστηρίξεως. Η αποστολή του κατά τον αγώνα συνίσταται στην παροχή συνεχούς και έγκαιρης υποστηρίξεως με πυρά, στις δυνάμεις ελιγμού, για την άμεση καταστροφή και εξουδετέρωση των στόχων εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση της αποστολής τους.
Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Πυροβολικό Μάχης:

  • Υποστηρίζει τις δυνάμεις ελιγμού, με την παροχή σε αυτές πυρών που είναι συνεχή, έγκαιρα, εγγύς και εύστοχα.
  • Παρέχει πυρά εναντίον εχθρικών θέσεων πυροβολικού και πυραύλων εντός των δυνατοτήτων βολής των όπλων του.
  • Προσδίδει βάθος στο πεδίο της μάχης, εκμεταλλευόμενο τα σύγχρονα μέσα και μεθόδους συλλογής πληροφοριών στόχων και με την προσβολή με πυρά των εγκαταστάσεων Διοικητικής Μέριμνας, των εφεδρειών, των Σταθμών Διοικήσεως και του συστήματος επικοινωνιών του εχθρού, καθώς και άλλων στόχων που βρίσκονται εντός της ζώνης ενεργείας της υποστηριζόμενης δυνάμεως.

ΟΠΛΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Σχεδόν κανένα σχέδιο δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί, χωρίς το Μηχανικό.

1. Αποστολή του Μηχανικού στο Θέατρο των Επιχειρήσεων είναι η υποστήριξη της ευκινησίας και της επιβιωσιμότητας των φιλίων δυνάμεων και αντίστροφα η πρόκληση δυσκινησίας στον εχθρό και μείωσης της μαχητικής του ισχύος καθώς επίσης και η εκτέλεση γενικών αποστολών.

2. Ανάλυση Αποστολών

α. Υποστήριξη Ευκινησίας
Με την ευκινησία διευκολύνεται η ταχεία ανάπτυξη των φιλίων δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί και διατηρηθεί η επαφή με τον εχθρό και γενικότερα οι δυνάμεις να μετακινούνται στο επιθυμητό σημείο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Οι κυριότερες αποστολές του Μηχανικού για την υποστήριξη της ευκινησίας όλων των Όπλων του Στρατού Ξηράς, είναι:
(1) Διάβαση ξηρών και υγρών κωλυμάτων.
(2) Επιχειρήσεις αντιναρκοπολέμου.
(3) Άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων.
(4) Εξασφάλιση χερσαίων γραμμών επικοινωνιών. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών επί των οδικών αξόνων για την επαναλειτουργία τους, καθώς επίσης και την περιοδική συντήρηση και βελτίωσή τους.

β. Υποστήριξη Επιβιωσιμότητας Φιλίων
Η επιβιωσιμότητα περιλαμβάνει όλες τις μορφές προστασίας του προσωπικού, των μέσων και των υλικών από τα συστήματα ανίχνευσης και τα όπλα του εχθρού. Η υποστήριξη της επιβιωσιμότητας συνίσταται στα παρακάτω:
(1) Κατασκευή και συντήρηση έργων οργανώσεως εδάφους και οχύρωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών κατά ΡΒΧΠ προσβολής.
(2) Συμβολή στην παραλλαγή και παραπλάνηση
(3) Παροχή τεχνικών συμβουλών επί θεμάτων υποδομής και ανάλυσης στοιχείων εδάφους.

γ. Πρόκληση Δυσκινησίας στον Εχθρό
Η πρόσκληση δυσκινησίας αποδιοργανώνει το εχθρικό σχέδιο ελιγμού και απαγορεύει τη χρήση εδάφους από αυτόν. Περιλαμβάνει τη δημιουργία κωλυμάτων, όπως στρώση ναρκοπεδίων, καταστροφές και ενίσχυση των φυσικών κωλυμάτων. Η αποτελεσματικότητα των κωλυμάτων αυξάνεται όταν αυτά συνδυάζονται με πυρ και ελιγμό.

3. Γενική Υποστήριξη Μηχανικού

Πέρα από τις προαναφερθείσες αποστολές στο θέατρο των επιχειρήσεων, το Μηχανικό αναλαμβάνει τις παρακάτω υποχρεώσεις Γενικής Υποστήριξης ή γενικές αποστολές ΜΧ :
α. Αναγνώριση και εξεύρεση πηγών ύδατος καθώς και εργασίες αξιοποίησής του.
β. Κατασκευή ζωνών προσγείωσης και πρόχειρων ή μη διαδρόμων προσγείωσης Ε/Π και Α/Φ.
γ. Επισκευή ζημιών αεροδρομίων, εφόσον δεν υφίσταται η αντίστοιχη Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.
δ. Κατασκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων υποδομής.
ε. Κατασκευή και συντήρηση κυρίων δρομολογίων εφοδιασμού.
στ. Ανίχνευση, ταυτοποίηση, επί τόπου εκτίμηση, αδρανοποίηση, περισυλλογή και εξουδετέρωση μη εκραγέντων εκρηκτικών μηχανημάτων/μηχανισμών τυποποιημένων και αυτοσχέδιων (EOD-IΕDD). Δυνατόν να περιλαμβάνει εκρηκτικά μηχανήματα τα οποία έχουν καταστεί επικίνδυνα λόγω βλάβης ή αλλοίωσης που υπέστησαν.
ι. Τοπογραφική ? γεωγραφική υποστήριξη.
ια. Παροχή ενέργειας (ηλεκτροφωτισμός κλπ) σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
ιβ. Αποστολές πλωτών μέσων ? καταδυτικές ενέργειες για αναγνωρίσεις, υποβρύχιες κατασκευές και καταστροφές, καθώς και για αποστολές διάσωσης.
ιγ. Υποστήριξη ΠΒΧ άμυνας.
ιδ. Υποστήριξη πυρόσβεσης.
ιε. Επίβλεψη ? έλεγχος ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν σε περίοδο επιχειρήσεων.
ιστ. Υποστήριξη ανάπτυξης Διακλαδικών ? Χερσαίων Δυνάμεων ? Στρατηγείων.

4. Προστασία Δυνάμεων
Με τις προηγούμενες αναφερθείσες αποστολές, το Μηχανικό κατά περίπτωση συμβάλλει και στην προστασία των δυνάμεων (π.χ. εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, κατασκευή έργων προστασίας, παραλλαγή, κλπ).

ΟΠΛΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ

Αποστολή του Όπλου των Διαβιβάσεων είναι η εξασφάλιση των επικοινωνιακών αναγκών του Στρατού σε καιρό ειρήνης, επιστράτευσης και πολέμου για την ενάσκηση της διοίκησης, τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεύθυνση του αγώνα, τη διεξαγωγή Ηλεκτρονικού Πολέμου καθώς και την επιτήρηση του πεδίου της μάχης με ηλεκτρονικά μέσα.

ΟΠΛΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Αποστολή του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων Μάχης, σε συνεργασία με τα άλλα όπλα του Στρατού Ξηράς ή και ανεξάρτητα από αυτά και η εκτέλεση ποικίλων αποστολών Μάχης, υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας, ανεξάρτητα, ή σε συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρόλος Αεροπορίας Στρατού

Ο ρόλος της Αεροπορίας Στρατού, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την απόκτηση των επιθετικών ελικοπτέρων, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων και συνίσταται στη διάθεση των απαιτουμένων μέσων τόσο για την αεροκίνηση ικανής δύναμης, όσο και την παροχή άμεσων πυρών σε τόπο και χρόνο για την επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος. Η ισχύς ΠΥΡΟΣ, η ΕΥΚΙΝΗΣΙΑ, η ΕΥΚΑΜΨΙΑ και η ΤΑΧΥΚΙΝΗΣΙΑ, τα βασικά χαρακτηριστικά των αεροπορικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού, δίνουν τη δυνατότητα στις Διοικήσεις των επίγειων δυνάμεων , να διεξάγουν αγώνα με καλύτερες προϋποθέσεις και να εφαρμόσουν τις μορφές του ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΕΛΙΓΜΟΥ (ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΗ, ΥΠΕΡΚΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΙΓΜΟ , ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ),που μέχρι σήμερα φαινόντουσαν τολμηρές.

Β. Ομοίως οι Ανθυπολοχαγοί των Σωμάτων κατατάσσονται στα παρακάτω Σώματα:

ΣΩΜΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Το Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών καλείται να ανεφοδιάζει το Στρατό με τρόφιμα, καύσιμα, λιπαντικά, και τεχνικά υλικά καυσίμων – αρτοποίησης. Τηρεί αποθέματα των παραπάνω υλικών – εφοδίων και διεξάγει τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων και καυσίμων σε κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια χημικών αναλύσεων.

Ανεφοδιάζει τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς από αέρα, όταν και όπου απαιτείται, με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και χρήση είτε αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.
Με τα μεταφορικά μέσα που διαθέτει εκτελεί οδικές μεταφορές εφοδίων, υλικών και προσωπικού.
Έχει την ευθύνη εκπόνησης μελετών, έκδοσης αναγκαίων τεχνικών οδηγιών, σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών – κανονισμών για τα υλικά και εφόδια αρμοδιότητάς του, καθώς και της τεχνικής επίβλεψης του τρόπου που οι Μονάδες χρησιμοποιούν αυτά.
Εκπαιδεύει το προσωπικό όλων των Όπλων και Σωμάτων σε αντικείμενα αρμοδιότητάς του (οδηγοί, μάγειρες, αρτοποιοί κλπ). Επιπλέον το ΚΕΕΜ έχει πιστοποιηθεί ως ΚΕΚ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) παρέχοντας ανάλογο πτυχίο στις ειδικότητες του Οδηγού Αυτοκινήτων, Αρτοποιού και Μάγειρα στους οπλίτες που εκπαιδεύει.
Συνεργάζεται με ΑΕΙ της χώρας (ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά) για εκπαίδευση Αξιωματικών της δυνάμεώς του (Χημικοί Μηχανικοί κλπ).
Εκτιμά τις ανάγκες, συντάσσει τον προϋπολογισμό και παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης του προγράμματος προμηθειών υλικών και εφοδίων αρμοδιότητάς του.
Συνεργαζόμενο με εργαστήρια Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπονεί και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τρόφιμα και καύσιμα.
Επιπλέον το ΚΕΕΜ έχει πιστοποιηθεί και ως ΚΕΚ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) παρέχοντας ανάλογο πτυχίο στις ειδικότητες του Οδηγού Αυτοκινήτων, Αρτοποιού και Μάγειρα στους οπλίτες που εκπαιδεύει.

ΣΩΜΑ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (αρμοδιότητες ΔΥΠ)

1. Συμβουλεύει το ΓΕΣ σε θέματα αρμοδιότητας Υλικού Πολέμου (ΥΠ) ενώ παράλληλα σχεδιάζει τον προϋπολογισμό (Π/Υ) της ΔΥΠ και ελέγχει τη σωστή εφαρμογή της Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) ΥΠ του ΓΕΣ
2. Μελετά, παρακολουθεί και σχεδιάζει με τεκμηριωμένες εισηγήσεις επί θεμάτων:
α. Μηχανογραφικών εφαρμογών υλικών (ΟΣΕΥΣ) και πυρομαχικών (ΑΣΠΥΣ), ελέγχοντας τη λειτουργία τους, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις ΔΜ και εισηγείται επί θεμάτων συντήρησης ? επέκτασης και περαιτέρω ανάπτυξης αυτών
β. Προϋπολογισμού αρμοδιότητας ΥΠ.
γ. Σχεδιασμού προμήθειας υλικών αρμοδιότητας ΥΠ.
δ. Εθνικών Αντιπροσώπων στις διακρατικές επιτροπές Υποστήριξης ΔΜ ΥΠ.
ε. Λογιστικών τακτοποιήσεων ? διαγραφών υλικών και πυρομαχικών.
στ. Ειδικών διοικητικών επιθεωρήσεων σε Μονάδες ? Υπομονάδες ΥΠ.
ζ. Συλλογών πληροφοριών επί του υπάρχοντος και εν εξελίξει υλικού αρμοδιότητας ΥΠ, καθώς και των εφαρμοζομένων αρχών και μεθόδων συντήρησης και επισκευής αυτού.
η. Συντάξεως τεχνικών προδιαγραφών βασικού και ειδικού υλικού αρμοδιότητας ΥΠ.
θ. Παρακολούθησης μέσω του ΟΣΕΥΣ της στάθμης των αποθεμάτων με ιδιαίτερη προτεραιότητα στην έγκαιρη απόκτηση ?Κρίσιμων? υλικών.
ι. Εισηγήσεων επί σχεδιασμού διακλαδικότητας ΔΜ σε θέματα υλικών ? πυρομαχικών.
ια. Τεχνικών Οδηγιών για τα πυρομαχικά
ιβ. Παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων σε θέματα πυρομαχικών.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

1. Η αποστολή του Τεχνικού Σώματος είναι η συντήρηση-επισκευή του τεχνικού υλικού του Στρατού καθώς και η διατήρηση-επαναφορά του σε αξιόμαχη κατάσταση.
2. Οι αρμοδιότητες του Τεχνικού, όπως προκύπτουν από την αποστολή του είναι:

  • (α) Συντήρηση – Αξιοποίηση ? Ανακατασκευή – Εκσυγχρονισμός κάθε είδους τεχνικού υλικού του Στρατού.
  • (β) Περισυλλογή – Μετακομιδή του βεβλαμένου βαρέως τεχνικού υλικού.
  • (γ) Επιθεωρήσεις τεχνικού υλικού.
  • (δ) Σύνταξη μελετών-τεχνικών προδιαγραφών, για το τεχνικό υλικό του Στρατού Ξηράς.
  • (ε) Εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού όλων των Όπλων-Σωμάτων.

πηγές: ΣΣΕ (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων), ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού)

compass | Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...