Μελέτη του Cedefop σχετικά με το ποια επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Οι ευρωπαίοι χαράσσοντες πολιτική ενδιαφέρονται επί μακρόν για την έκταση, τις αιτίες και τις συνέπειες της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων σε επίπεδο επαγγελμάτων. Οι ελλείψεις και τα πλεονάσματα επαγγελμάτων προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.

Το Cedefop έχει αναπτύξει μια καινοτόμο προσέγγιση, με σκοπό τον προσδιορισμό των επαγγελμάτων για τα οποία υπάρχει αναντιστοιχία στην αγορά εργασίας και στα οποία οι ευρωπαίοι και εθνικοί διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Η προσέγγιση του Cedefop αναλύει επίσης τους λόγους για τους
οποίους προκύπτουν οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων.

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Επαγγέλματα Προτεραιότητας με Αναντιστοιχία Δεξιοτήτων (ΕΠΑΔ) και έχει πραγματοποιηθεί σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωριστά.

Η μελέτη για τα ΕΠΑΔ επικεντρώνεται σε επαγγέλματα για τα οποία η έλλειψη ή το πλεόνασμα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την εθνική οικονομία (συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών τομέων) όσο και για την εκπαίδευση και κατάρτιση. Η προσέγγιση του Cedefop βασίζεται αρχικά σε ένα σύνολο ποσοτικών δεικτών για τον εντοπισμό των ελλειμματικών και πλεονασματικών επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας.

Οι δείκτες αυτοί ωστόσο συνδυάζονται με ποιοτικά δεδομένα από την αγορά εργασίας (μέσω εθνικών εμπειρογνωμόνων) της εκάστοτε χώρας προκειμένου να προκύψουν τα ΕΠΑΔ.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ΕΠΑΔ για τα οποία υπάρχουν ελλείψεις αποτελούν έναν συνδυασμό επιστημονικών και τεχνολογικών επαγγελμάτων για τα οποία απαιτείται υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Τα κυριότερα από αυτά είναι: ειδικοί πληροφορικοί, ιατροί, επαγγελματίες του τομέα των θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (ΘΕΤΜΜ), νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και εκπαιδευτικοί.

Τα ΕΠΑΔ για τα οποία απαιτείται μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης και για τα οποία υπάρχουν ελλείψεις είναι: μάγειρες, ηλεκτροσυγκολλητές και οδηγοί φορτηγών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ (έκδοση 28/11/2016)

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...