Εγγραφές μαθητών από ξένα σχολεία του εξωτερικού σε Γυμνάσια και ΓΕΛ της ημεδαπής

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 2 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τι ισχύει για τις εγγραφές μαθητών από ξένα σχολεία του εξωτερικού σε Γυμνάσια και ΓΕΛ της ημεδαπής
Αλλαγές στις ισχύουσες ρυθμίσεις που αφορούν στους υπότροφους μαθητές

Απόφαση 122716/ΓΔ4/29-09-2021 (ΦΕΚ 4614/Β/06-10-2021) του Υπουργείου Παιδείας

Αποφασίζουμε την  τροποποίηση  της  υπό  στοιχεία  79942/ΓΔ4/21-5-2019 υπουργικής απόφασης «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Β’ 2005), ως προς την παρ. 1 του άρθρου 14, η οποία αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 14 – Μαθητές από ξένα σχολεία του εξωτερικού

«1.α. Μαθητές, κάτοχοι ενδεικτικού ή αποδεικτικού σπουδών ή άλλου σχετικού αποδεικτικού στοιχείου της φοίτησής τους, κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και είναι αντίστοιχο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα, εγγράφονται χωρίς κατατακτήρια εξέταση, οποτεδήποτε κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους, αν προσκομίσουν θεωρημένα και επίσημα μεταφρασμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε αντίστοιχη τάξη των Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων ή σε κατώτερη, με Υπεύθυνη Δήλωση του κηδεμόνα.

Η αντίστοιχη τάξη καθορίζεται από τον οικείο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος καθορίζει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και το σχολείο φοίτησης σε συνεργασία με τους κηδεμόνες των μαθητών και με βασικό κριτήριο τον τόπο κατοικίας του μαθητή.

β. Μαθητές, υπότροφοι σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, για το οποίο έχει εκδοθεί πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, άμα τη επιστροφή τους στην Ελλάδα εγγράφονται απευθείας σε αντίστοιχη τάξη των Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, συμπεριλαμβανομένων Πρότυπων και Πειραματικών (υπό την προϋπόθεση ότι φοιτούσαν σε Πρότυπο ή Πειραματικό σχολείο). Η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης και η προαγωγή του μαθητή στην επόμενη τάξη του ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό, αποτελεί αποδεικτικό αντίστοιχης προαγωγής στην επόμενη τάξη του ελληνικού σχολείου. Προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, επίσημα μεταφρασμένων, στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι υπότροφοι μαθητές, σε περίπτωση που διακόψουν τη φοίτησή τους, για οποιοδήποτε λόγο, κατά το τρέχον διδακτικό έτος, στο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, εγγράφονται χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε αντίστοιχη τάξη των Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, που λειτουργούν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, εφόσον προσκομίσουν επίσημα μεταφρασμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ως σχολείο φοίτησης, και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, νοείται εκείνο στο οποίο εγγράφονται σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία για το επόμενο σχολικό έτος, πριν από την αποχώρησή τους.».

Διαβάστε την τροποποιητική ΥΑ σε ΦΕΚ

Διαβάστε ολόκληρη την ΥΑ 79942/ΓΔ4/21-5-2019 (ΦΕΚ 2005/Β/31-05-2019) επικαιροποιημένη

πηγή: ΔΔΕ Φλώρινας / Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...