Το νέο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 5 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας, στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης της Φλώρινας και περιλαμβάνει:

  • Το κεντρικό νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηριακοί χώροι.
  • Το νεόκτιστο πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει φοιτητική εστία, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων και χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.
  • Μια σειρά από μικρότερα διατηρητέα κτίρια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε εργαστηριακούς χώρους.  Σταυλικές εγκαταστάσεις (βουστάσιο, προβατοστάσιο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο) και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις, σύγχρονο θερμοκήπιο και εκτάσεις με αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες.

Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που ακολουθούν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οποιεσδήποτε από τις εγκαταστάσεις  της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών όπως είναι η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο, η φοιτητική εστία, το αμφιθέατρο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το αγρόκτημα της Σχολής, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια.

Εργαστήρια κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής

Η Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής διαθέτει 12 εργαστηριακούς χώρους άριστα εξοπλισμένους. Η κατεύθυνση διαθέτει επίσης υαλόφρακτο  θερμοκήπιο ενός στρέμματος πλήρως εξοπλισμένο,  αγρόκτημα 200 περίπου στρεμμάτων όπου εγκαθίστανται πειράματα διαφόρων καλλιεργειών και ένα τόλ για τη στέγαση όλων των γεωργικών μηχανημάτων του Τμήματος.

Οι εργαστηριακοί χώροι της Κατεύθυνσης είναι οι εξής:

Επί πλέον 3 εργαστηριακοί χώροι είναι κοινοί με την κατεύθυνση της Ζωικής Παραγωγής.

Εργαστήρια κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής

Η Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής διαθέτει τα εργαστήρια:

Επίσης στο τμήμα λειτουργούν τα παρακάτω εργαστήρια της κατεύθυνσης Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών προϊόντων:

  • Το Εργαστήριο Γεωργικής Χημείας για τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων της Χημείας, Οργανικής Χημείας, Βιολογίας, Μικροβιολογίας,  Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τεχνολογίας και Ποιότητας Προϊόντων Γάλακτος, Τεχνολογίας και Ποιότητας Προϊόντων Κρέατος, Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Λιπών και Ελαίων.
  • Το Εργαστήριο Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων για τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων Ποιότητα Αγροτικών Προϊόντων, Διασφάλιση Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, Παραγωγή και μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων, Τεχνολογίας και Ποιότητας Προϊόντων Αμπέλου, Τοξικολογίας Τροφίμων, Τεχνολογίας και Ποιότητας Οπωροκηπευτικών, Επεξεργασίας-Τυποποίησης και Συντήρησης Αγροτικών Προϊόντων.
  • Το Εργαστήριο εκπόνησης πτυχιακών και ερευνητικών εργασιών
  • Το Εργαστήριο υποστήριξης εργαστηριακών μαθημάτων Μικροβιολογίας και Βιοχημείας -Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.

Για την διεξαγωγή των εργαστηρίων και για την πρακτική άσκηση των φοιτητών χρησιμοποιούνται επίσης όλες οι σταυλικές εγκαταστάσεις μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, όπως αμελκτήρια, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, σφαγείο, κ.λ.π.  Στο αγρόκτημα επίσης υπάρχουν οι εκτροφές Βοοτροφίας, Προβατοτροφίας, Χοιροτροφίας και Πτηνοτροφίας. Επίσης, λειτουργεί ένα σφαγείο, παρασκευαστήριο ζωοτροφών και αλμεκτήριο προβάτων.

Εργαστήρια κατεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Η Κατεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας στεγάζεται στο νέο κτίριο της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και περιλαμβάνει:

  • 4 αίθουσες διδασκαλίας
  • 2 Εργαστήρια Πληροφορικής, για τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων Πληροφορικής, Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής, Στατιστικής, Μάρκετινγκ, Τεχνοοικονομικών Μελετών και Λογιστικής.

Δείτε το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος

Δείτε περισσότερα στον δικτυακό τόπο του τμήματος

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...