Η Υπουργική Απόφαση για τις μετεγγραφές αδελφών σε ΑΕΙ και ΑΕΑ

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Οι διατάξεις της απόφασης εφαρμόζονται για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου – φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των δωδεκάμισι χιλιάδων (12.500) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ του ατομικού εισοδήματος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήματος των γονέων του.

Οι ανωτέρω θα πρέπει να έχουν εγγραφεί:
α) είτε μέσω της επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκάστου σχολικού έτους, Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), ημερήσιου ή εσπερινού.
β) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση)

Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο για Σχολές ή Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις αντίστοιχα των Σχολών ή Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι. και από Α.Ε.Α. σε Α.Ε.Α., με την επιφύλαξη της παρ.4 του άρθρου 17 του ν.4521/2018(Α΄38) για μετεγγραφή στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

……….

δ) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
i. Σε Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,
ii. Σε Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης,
iii. Σε Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

ε) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογενείας του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δικαιούται μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδερφός φοιτά σε Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

………

Σε αποκλειστική προθεσμία που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ), οι δικαιούχοι φοιτητές υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΠΕΘ στην οποία δηλώνουν την αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα και τα στοιχεία του αδελφού φοιτητή. Στην περίπτωση που ο αιτών διαθέτει περισσότερους του ενός αδελφούς/ες με την ιδιότητα του φοιτητή, επιλέγουν έναν εξ’ αυτών. Στην ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι μετεγγραφής δεσμεύονται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την εγκυρότητα των δηλωθέντων στοιχείων. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).

………

Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες όπως αυτές περιγράφονται στην Υ.Α.

πηγή: ΥΠΠΕΘ

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...