Τι ισχύει στην περίπτωση παραίτησης σπουδαστή από Στρατιωτική Σχολή (αποζημίωση και χρόνος φοίτησης)

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 5 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Οι σπουδαστές/τριες των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ που αποβάλλουν την ιδιότητά τους αυτή, υποχρεούνται στην καταβολή αποζημιώσεως στο Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 1911/1990 /ΦΕΚ 160 Α΄, εκτός της περίπτωσης εγγραφής τους σε άλλη σχολή των ΕΔ ή των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε περίπτωση αποχώρησης και από τη δεύτερη σχολή, σε οποιοδήποτε έτος υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση (άρθρο 8 του Ν. 3257/2004 /ΦΕΚ 143 Α΄).

Α. Δεν έχουν υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης όσοι αποχωρούν κατά το πρώτο έτος

Στο άρθρο 8 του Ν. 1911/1990 προβλέπονται τα παρακάτω:

1. Σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της Σχολής Ικάρων, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όταν αποβάλουν την ιδιότητά τους αυτή για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από λόγους υγείας ή και πτητικής ανεπάρκειας για τους μαθητές του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, υποχρεούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο αποζημίωση, που είναι ίση με το γινόμενο του 65% του συνόλου των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων επί τον αριθμό των μηνών, που έχουν φοιτήσει στη σχολή.

2. Μαθητές των παραγωγικών σχολών υπαξιωματικών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δόκιμοι κελευστές του Πολεμικού Ναυτικού, όταν αποβάλουν την ιδιότητά τους αυτή για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από λόγους υγείας ή και πτητικής ανεπάρκειας για τους μαθητές της Σχολής Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, υποχρεούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο αποζημίωση, που είναι ίση με το γινόμενο του 50% του συνόλου των καθαρών μηνιαίων αποδοχών λοχία και αντιστοίχων επί τον αριθμό των μηνών, που έχουν φοιτήσει στη σχολή.

3. Ως μηνιαίες αποδοχές νοούνται αυτές που καταβάλλονται κατά το χρόνο της εξόδου των μαθητών από τη σχολή, μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων.

4. Η αποζημίωση βεβαιούται ως δημόσιο έσοδο με διαταγή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, η δε είσπραξή της εκτελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

5. Όσοι από τους προαναφερόμενους αποχωρούν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της κατά τις προηγούμενες παραγράφους αποζημιώσεως. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου περί υπολογισμού του ύψους της αποζημιώσεως των αποχωρούντων από τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών μαθητών εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις των ήδη υφιστάμενων σε εκκρεμότητα υποθέσεων καταλογισμού, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ευρίσκονται αυτές.

«6. Όσοι αποχωρούν σε οποιοδήποτε έτος σπουδών από μία στρατιωτική σχολή προκειμένου να εγγραφούν σε άλλη στρατιωτική σχολή «ή σε παραγωγική σχολή των Σωμάτων Ασφαλείας» δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της αποζημίωσης, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους. Αν αποβάλουν την ιδιότητά τους αυτή και από τη δεύτερη στρατιωτική σχολή σε οποιοδήποτε έτος σπουδών και για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας ειδικά για τους μαθητές του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και της Σχολής Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση. Η αποζημίωση αυτή αντιστοιχεί στο σύνολο των μηνών, που ήταν μαθητές στρατιωτικής σχολής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.»

Β. Ο χρόνος φοίτησης στη σχολή υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας

Σύμφωνα με τον Ν. 3421/20155 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» και το άρθρο 42, παρ. 6,:

«Ο μετά την ορκωμοσία χρόνος φοίτησης στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των σπουδαστών των σχολών αυτών που απομακρύνονται ή απολύονται ή αποβάλλονται εξαιτίας οποιουδήποτε λόγου, υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας».

Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...