Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Έναν πλήρη οδηγό με μυστικά και συμβουλές σχετικές με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου έχει ετοιμάσει ο Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας, Γιάννης Κουράκλης. Σε αυτόν μεταξύ των άλλων παρουσιάζονται και τα 13 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους τα οποία και παραθέτουμε:

1. Περιμένουν τις βαθμολογίες τους και δηλώνουν επηρεασμένοι από αυτές και μάλιστα συγκριτικά με τις βάσεις παλαιοτέρων ετών.


 

2. Δεν δηλώνουν μεγάλο αριθμό τμημάτων λόγω υπερεκτίμησης της βαθμολογίας τους ή υπερεκτίμησης των βάσεων.


 

3. Δηλώνουν κάποιο τμήμα όχι με βάση την πραγματική επιθυμία τους αλλά με τη λογική της μέγιστης εκμετάλλευσης των μορίων (τα μόρια δεν είναι ευρώ που θα πρέπει να εξαντλήσουμε?)


 

4. Δεν μελετούν προσεκτικά τους Οδηγούς Σπουδών των τμημάτων.


 

5. Δεν λαμβάνουν υπόψη τις επαγγελματικές διεξόδους.


 

6. Υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους στο να τελειώσουν μια δύσκολη σχολή.


 

7. Επηρεάζονται υπερβολικά από γνώμες άλλων (σημαντικοί άλλοι) και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τελικά τις προσωπικές τους επιλογές.


 

8. Επηρεάζονται από την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας και όχι από ότι μπορεί να συμβαίνει σε 6-7 χρόνια.


 

9. Υπερεκτιμούν τις δυνατότητες κάποιων επαγγελμάτων επηρεασμένοι κυρίως από τα ΜΜΕ και ακραίες περιπτώσεις αμοιβών (εκπομπές στην τηλεόραση που παρουσιάζουν παραμορφωμένη την πραγματικότητα, αστυνομικά σήριαλ, εκπομπές μαγειρικής, ποδόσφαιρο, καλλιτέχνες).


 

10. Δηλώνουν κάποιο τμήμα πρώτο στο μηχανογραφικό τους διότι φοβούνται ότι αν κάποιος με την ίδια βαθμολογία το δηλώσει σε  καλύτερη σειρά στο μηχανογραφικό του θα προηγηθεί (μόνο σε ισοβαθμία στις Στρατιωτικές ή Αστυνο?ικές Σχολές συμβαίνει αυτό και μάλιστα δεν είναι το πρώτο κριτήριο).


 

11. Ξεχνάνε να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους.


 

12. Συμπληρώνουν το μηχανογραφικό σε διαφόρους ιστότοπους και όχι στην επίσημη διεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να νομίζουν λανθασμένα ότι υπέβαλαν σωστά το μηχανογραφικό τους.


 

13. Αφήνουν την όλη διαδικασία σε χέρια άλλων (δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις!)


 

Διαβάστε εδώ τον πλήρη οδηγό στον οποίο παρατίθενται μυστικά και συμβουλές που θα βοηθήσουν τους υποψηφίους να αποφύγουν λάθη και να κάνουν την καλύτερη γι αυτούς επιλογή. Επίσης παρουσιάζονται και επιλογές σπουδών εκτός μηχανογραφικού.

Πηγή: ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας

Σπύρος Παπαχαρίσης, Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...